Jdi na obsah Jdi na menu

popis koně

15. 8. 2011

 

Popis koně

 

popis_kone.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Hlava


Tvar hlavy závisí na tvaru lebky. Je ukazatelem plemenného typu a má vliv na rovnováhu těla. Východní koně mají mozkovou část větší než koně západní. Orientální (východní) koně mají také hlavu ušlechtilejší, suchou (vidíme výčnělky, cévy a jednotlivé svaly) a mají krátkou srst na hlavě. Naopak koně západní mají hlavu lymfatickou (masivnější).
Hlava hřebce je mohutnější a má temperamentnější
oko.

hlava.jpg

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kostra koně

kostra.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kostra koně je mimořádně účelná, pevná a odolná. Skládá se z 252 kostí. Jsou to vlastně části a částečky jedné velké "stavebnice", které do sebe přesně zapadají, každá má určité místo a funkci a nedá se jinou nahradit. Na rozdíl od člověka kůň nemá žádnou obdobu klíční kosti.


 

trávící soustava

 

travici_soustava.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O trávicí soustavě koně byste měli vědět dvě věci. Za prvé: žaludek koně je tak malý, že potrava musí být rychle posunována dál. A za druhé: střevo je velmi dlouhé a na dvou místech výrazně zalomené, proto dochází u koní často k trávicím potížím.


Popis nohy koně

 

popis_kopyta.jpgZdravé kopyto - zdravý kůň, říká se. Koňská noha je nanejvýše důležitá část těla, a proto je třeba kopytům věnovat obzvláštní pozornost... Noha koně se skládá z prokrvených částí a jejich ochranného pláště z rohoviny - kopyta. Účelem kopyta je odpérovávat nárazy, které vznikají při dopadech koňských nohou na zem. Končetiny se skládají z kostí, svalů, šlach a vazů. Směrem od karpálního (resp. hlezenního) kloubu nejsou na jeho končetinách žádné svaly a spojení kostí je zajišťováno pouze šlachami a upínacími vazy. Tato zvláštní anatomická stavba umožňuje dokonalý pohyb. Končetiny jsou vystaveny značné námaze, např. ve cvalu je celková hmotnost koně soustředěna pouze na jedinou nohu. Celkově vyvážená stavba těla koně však zabraňuje abnormalitám při pohybu, a tím předchází i jeho případnému zranění.


 Kopyto

kopyto.jpg

CHODIDLO
Chodidlo je konkávně vyklenuté a velmi stabilní. Správně tvarované chodidle se nedotýká země. Takzvaná "bílá čára", která chodidlo obkružuje, označuje místo, kde začíná vlastní stěna kopyta.
 
STŘELKA
Ve výši patky je kopytní stěna kopyta ohnuta dovnitř. Tam začíná střelka s rohovým střelem. Když kůň došlápne svou nohou na zem, má střelka kontakt se zemí. Nárazová vlna, která vzniká dopadem koňské nohy na zem, je částečně zachycena pružností střelky. Také při hmatových vjemech koně hraje střelka důležitou roli. Díky ní může kůň cítit půdu, na kterou postaví nohu, a terén, po kterém právě jde.
 
 
KOPYTO ROSTE
Kopyto naroste o osm až deset milimetrů za měsíc. Proto trvá asi osm až deset měsíců, než se kopyto úplně obnoví. Kopytní stěna je chráněna tenoučkou vrstvou, polevem kopyta, které nepropouští vodu. Stěnou kopyta neprobíhají žádné nervy. Kovář tedy může zatlouci do kopytní stěny hřebíky a kůň necítí žádnou bolest.